Wat is Nest domotica?

Slimme apparaten voor in huis van Nest

Domotica zijn slimme apparaten die veelal in huis of in bedrijven worden gebruikt om een betere kwaliteit van wonen en leven te realiseren. De slimme apparaten van Nest zijn verbonden met het lokale WiFi netwerk of via een kabel aansluiting. Vervolgens staan ze gekoppeld met een iPad, smartphone of laptop waarmee de apparaten bediend kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld een Nest thermostaat aansluiten die je met je smartphone kunt bedienen. Wanneer je op weg bent naar huis kun je je huis vast op laten warmen, zodat je lekker warm thuis kunt komen.

Een thermostaat is één van de vele apparaten die inmiddels toegepast kunnen worden in huisautomatisering. Voorbeelden van andere domotica zijn: verlichting, brand- en alarmsystemen, verbruiksmeters en bewakingscamera’s. Onderstaande afbeelding geeft je een voorbeeld van de mogelijkheden van home automation.

Nest Domotica in huis

Internet of Things

Domotica valt onder de grote noemer Internet of Things. Het gaat bij het Internet of Things (internet der dingen) om werkelijk alle apparaten die met elkaar in verbinding kunnen staan. Enkele voorbeelden zijn: koelkasten, televisies, IP camera’s, robotstofzuigers, garagedeuren, sloten op deuren, gordijnen, verwarming, wasmachines en vaatwassers. De apparaten staan allemaal in verbinding met een basisstation. Dit basisstation kun je weer aansturen met je iPad, smartphone of laptop. Je kunt ze vanaf afstand bedienen, maar je kunt ze ook automatisch laten werken. Wordt het bijvoorbeeld regenachtig weer? Dan zorgen de sensoren ervoor dat je zonnescherm op tijd naar binnen gaat. Wil je dat er elke dag gestofzuigd wordt wanneer je zelf niet thuis bent? Stel dan je robotstofzuiger in dat hij dagelijks om 14:00 het huis gaat stofzuigen.

Home automation producten van Nest

Nest heeft de afgelopen jaren een flink aantal domotica producten ontwikkeld. De producten kun je zowel thuis als op het werk gebruiken. Ze zijn gestart met de zelflerende thermostaat die je tegenwoordig bij menig energieleverancier kunt bestellen om je oude thermostaat te vervangen. Vervolgens heeft Nest ook IP camera’s, beveiligingscamera’s en brandmelders op de markt gebracht.
Bekijk hier een overzicht van de domotica systemen die Nest heeft ontwikkeld.